maanantai 28. lokakuuta 2019

Kotikatuportaali kertoo ajankohtaiset hankkeet


Miksi kotikulmilla tehdään katutöitä? Mitähän nurkan taakse rakennetaan? Kehittyvässä kaupungissa tapahtuu kaiken aikaa, ja asukkaiden mielissä pyörii päivittäin kotiympäristöä koskevia kysymyksiä. Tiesitkö, että niihin saa vastaukset yhdestä nettiosoitteesta? Vuoden verran käytössä ollut Espoon kaupungin oma Kotikatuportaali kattaa kaupungin kaikki kadut. Osoitteessa https://kotikatu.espoo.fi/ avautuu kokonainen aineistojen aarrearkku.


Ennen digiaikaa tiedon saanti rajoittui tienvarsitauluihin ja lehtiuutisiin tai vaati peräti vierailua virastossa. Sittemmin tieto lähialueen kehityksestä siirtyi nettiin, mutta useille eri sivuille. Kotikatuportaali kerää alueelliset aineistot yhteen. Sen avulla espoolaiset voivat seurata myös Niittykummun kehitystä. 


Jos haluat tietää esimerkiksi Merituulentien ja sen lähikatujen kuulumisista, kirjoitat kadun nimen valkoiseen laatikkoon. Pääset näkemään alueen kaavoitus- ja katusuunnitelmat, tilapäiset liikennejärjestelyt ja käynnissä olevat katu- ja kaivutyöt. Saat tietää, asennetaanko kadulla esimerkiksi tietoliikennekaapeleita vai kaukolämpöputkia, ja mikä yritys työstä vastaa. Näet samalta sivulta niin alueen uutiset kuin lautakuntapäätökset ja pääset nopeasti kiinni eri aiheisiin, esimerkiksi koulujen ja päiväkotien käynnissä oleviin korjauksiin.  

Portaali kerää yhteen ajankohtaista tietoa ja kertoo myös alueen palveluista. Palvelukartasta voit tarkistaa, mistä löydät lähimmän leikkipaikan, puiston, koira-aitauksen tai yleisen pysäköintialueen. Kartta antaa reittiehdotuksen ja näyttää matkan metreinä. Hieman alempaa löydät muita Espoon karttapalvelun karttoja.

Seuraa helposti naapuruston rakentamissuunnitelmia

Jos kirjoitat hakusanaksi Merituulentie, sen alle ilmestyy myös luettelo lähikaduista. Portaali vie käyttäjän koko alueen tonttien kuulumisiin suunnitelmineen ja rakentamishankkeineen.


Klikkaamalla luettelosta esimerkiksi Niittyportti-nimeä saat tietää, mitä on tekeillä tuolla kadulla, jonka varressa sijaitsee paloasema ja joka johtaa Niittykummun kouluun.

 
Saat selville, että paloaseman itäpuolella oleva liike- ja toimistorakennus (kuvassa) on tarkoitus muuttaa asuinkortteliksi. Syventävät tiedot hankkeen valmistelusta osallistumis- ja arviointisuunnitelmineen ja karttoineen ovat vain klikkauksen päässä.

 
OAS-suunnitelmassa jokaisen kaupunkilaisen nähtävillä on esimerkiksi tontille suunnitellut vaihtoehtoiset kerrosluvut ja rakennusten havainnekuvat.

Kaupungin omaa tuotantoa

Kotikatuportaali on Espoon kaupunkitekniikan keskuksen itse kehittämä verkkopalvelu. Idean isä on ohjelmainsinööri Jussi Räty, ja koodauksesta ovat huolehtineet kaupungin softapajan Volttitehtaan koodarit. Räty ohjasi heidän työtään projektinomistajana. 

 
– Kaupungilla on mahdollisuus tilata järjestelmiä konsulttitaloilta ja kerätä kuhunkin projektiin sopivimmat henkilöt. Niin toimittiin myös tässä hankkeessa. Ylläpidosta vastaa kaupunkitekniikan keskus. Portaalin hyödyntämä aineisto kootaan automaattisesti kaupungin tietojärjestelmistä ja se päivittyy sivustolle kerran vuorokaudessa, kertoo kaupunkitekniikan keskuksen investointipäällikkö Petri Vainio (kuvassa). 

Tietoa katukunnossapidosta aurauksineen

Talven tultua asukkaita kiinnostaa myös oman kotikadun kunnossapito. Milloin katu aurataan ja onko se tänään hiekoitettu? Nämäkin asiat selviävät portaalista. 

 
Kadun nimellä saat näkyviin katujen hoidon palvelulupauksen. Esimerkiksi Merituulentien luvataan aurata neljän tunnin kuluessa siitä kun lunta on kertynyt kadulle kolme senttiä. Aamulla katu aurataan kello seitsemään mennessä. Näet, minä päivänä ja mihin kellonaikaan katu on viimeksi hoidettu. 

Osa kuntapalveluiden digitalisointia

Petri Vainio kertoo Kotikatuportaalin syntyneen nopeasti. Ideasta betaversioon kului vajaa vuosi, ja itse koodaus kesti kolmisen kuukautta. 

 
Portaali on nopeasta synnystään huolimatta monipuolinen. Se helpottaa tiedon löytämistä ja palautteen antamista. Tavoitteena oli helpottaa asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia, ja se saavutettiin.

– Liian usein ihmiset heräävät vasta, kun rakentaminen on jo käynnissä. Rakentamisen alettua suunnitelmia ei enää voi muuttaa. Toivomme, että asukkaat seuraavat nyt esimerkiksi katusuunnitteluhankkeita ja kertovat ajatuksensa hyvissä ajoin, Vainio kannustaa.

Palvelu sai rahoituksen Espoon kaupungin digiagenda-ohjelmasta, jonka tavoitteena on edistää kuntapalvelujen digitalisointia.

– Muihin tietojärjestelmien kehityshankkeisiin verrattuna Kotikatuportaali oli edullisen puoleinen, 100 000 euron luokkaa, Vainio mainitsee.

Aika tuo uusia palveluja

Portaali tekee kysymisen ja palautteen antamisen helpoksi. Pääset tiedustelemaan sinua kiinnostavista asioista ja antamaan palautetta yhdellä klikkauksella, koskipa palaute kadun kunnossapitoa, liikennettä tai suunnittelua ja rakentamista. 

 
– Portaalin kehittäminen jatkuu vielä, kunhan saamme tarvittavat resurssit. Tulevaisuudessa asukas voi tilata ilmoituksia kotikadustaan suoraan sähköpostiinsa, Petri Vainio kertoo.

Painavan tiedon lisäksi portaalissa on luettavissa aluetta koskevia twiittejä. Niitä ovat kirjoittaneet sekä kaupungin toimijat että yksityishenkilöt. Näin teidät, mistä puhutaan.