perjantai 28. kesäkuuta 2019

Uusikummun koulu avautuu elokuussa ensi kerran


Entinen Outokummun toimistokampus Riihitontuntiellä saa elokuussa aivan uutta eloa, kun sadat alakoululaiset siirtyvät opiskelemaan kouluksi saneerattuihin tiloihin kahteen kampuksen rakennuksista. Vanhasta ei ole tietoakaan, sillä onnistuneessa saneerauksessa on luotu moderni koulu, jota voisi kuvitella uudisrakennukseksi.


Outokummun entinen pääkonttori toimii nyt Uusikummun koulun päärakennuksena. Kontrastina tummalle julkisivulle sisätilat avautuvat tulijalle hyvin vaaleina. Katutasossa on kaksi aulaa, joista toisen yhteyteen on sijoitettu ruokasali, toisen tuntumaan kirjasto. Myös osa luokkahuoneista sekä opettajien ja rehtorin huoneet sijoittuvat katutasoon. Toinen kerros on varattu kokonaan luokkahuoneille.

– Alun perin pohjoisessa aulassa oli toimistotalon auditorio. Se purettiin, jotta aulaan saatiin avaruutta ja kirjastolle toimivat tilat, kertoo Kauto Nikulainen arkkitehdit Oy:n Jukka Kauto (vasemmalla), joka toimi koulun pääsuunnittelijana.

Rehtori Päivi Harjula (oikealla) on tyytyväinen siihen, että oppilaat pääsevät aloittamaan uuden lukuvuoden valoisissa ja moderneissa tiloissa. Erityistä huomiota kiinnitettiin sisäilman puhtauteen, huomauttaa Rakennuttajatoimisto Allianssi Oy:n projektipäällikkö Jyrki Laurinen (takana).


Uusikummun koulu sijoittuu kahteen kiinteistöön. Päärakennuksen (B-talo) takana sijaitsevaan C-taloon oppilaat kulkevat esimerkiksi ympäristöopin, teknisen työn, käsityön, kuvataiteen ja musiikin tunneille. C-talosta koulun käytössä on yksi siipi, muu rakennus on edelleen toimistokäytössä.

Mieluisa väistötila

Uusikumpuun siirtyvät Jousenkaaren koulun oppilaat. Kyseessä on koulun  toinen väistötila. Tapiolassa sijaitsevan, suljetun Jousenkaaren koulun oppilaat ovat olleet kolme viime vuotta evakossa ja kulkeneet bussilla Espoonlahteen, Rehtorintie 11:ssä sijaitsevaan väistökouluun.


– Matka on ollut oppilaille liian pitkä ja hankala. Toimimme Espoonlahdessa väärällä oppilasalueella ja selvästi tilapäisissä tiloissa. Uusikumpuun muutto on meille mieluinen huolimatta siitä, että tulemme jälleen väliaikaiseen paikkaan; pääsemmehän nyt raikkaisiin ja toimiviin tiloihin. Olemme näissä tiloissa pari vuotta, kunnes saamme täysin uuden koulurakennuksen entisen viereen Tapiolaan, rehtori Päivi Harjula kertoo.

Uusikumpuun Jousenkaaren koulun oppilaat muuttavat siksi, että Rehtorintien kiinteistössä Espoonlahdessa on alkamassa peruskorjaus. Uusi Jousenkaaren koulu valmistuu Tapiolaan suunnitelmien mukaan elokuussa 2021.



Uusikummun koulu on tarkoitettu pysyväksi opinahjoksi, joten Jousenkaaren oppilaiden muuttaessa takaisin Tapiolaan opetus Uusikummussa jatkuu.Uusikummun koulu on mitoitettu 500 oppilaalle. Mitoitus ottaa huomioon eteläisen Espoon ja Niittykummun alueen asukasmäärän tulevan kasvun. Jousenkaaren koulussa oppilaita on 350.

– Uusikummun koulun C-rakennuksen tiloja käyttävät syksystä lähtien osin myös Niittykummun koulun oppilaat. Montessoripedagogiikkaan perustuva opetus siirtyy Niittykummun koulusta kokonaan Uusikumpuun. Näin ollen täällä opiskelee syksyllä noin 400 oppilasta, Päivi Harjula selvittää.

Oppikylistä taloihin, mökkeihin ja aittoihin

Uusikummun koulu on tarkoitettu 7–13 -vuotiaille oppilaille. Suunnittelussa pyrittiin siihen, että samat luokka-asteet ovat lähellä toisiaan, ja esimerkiksi musiikkiluokat toisensa yhteydessä.

 
Nykyaikaa on se, että opetustilat mielletään oppikyliksi. Yhdessä oppikylässä on pari oppitaloa (eli luokkahuonetta) ja niiden yhteydessä intensiivisempään ja hiljaisempaan työskentelyyn tarkoitettuja mökkejä ja aittoja. Pienempiä tiloja voidaan käyttää joustavasti tarpeen mukaan ja ne ovat erotettavissa siirtoseinillä suuremmasta tilasta. Koulujen suunnittelussa tulee nykyisin ottaa huomioon tämänkaltainen muuntojoustavuus.

Suuret Touchscreen -näytöt eli digitaaliset kosketusnäytöt ovat opetuksen nykypäivää. Noin puolet koulun kalusteista on täysin uusia.

 
Arkkitehti Jukka Kauton mukaan vanha pääkonttori oli jo lähtökohtaisesti koulurakennuksen mallinen. Selkeä lähtökohta, perinteinen koulun muoto ja isot ikkunat helpottivat suunnittelua.

– Runko oli luontevasti muokattavissa koulukäyttöön, eikä haasteita juuri tullut tilamitoituksessakaan. Suurin haaste oli ilmanvaihdossa, sillä ilmamäärien tulee olla kouluissa suurempia kuin toimistoissa. Talon kellarissa oli ennestään yksi ilmanvaihtokonehuone, ja saneerauksessa niitä tehtiin kaksi lisää.

Kuvassa Kauto ei suinkaan istu opettajainhuoneessa, vaan yhdessä oppilaille tarkoitetuista moderneista ”mökeistä”.

Kosteudenhallinta kärjessä

Uusikummun koulun rakentamisessa yksi tärkeistä tavoitteista oli raikas sisäilma sekä rakennuksen hyvä kosteudenhallinta. Talotekniikkaa ja rakenteita uusittiin tästä lähtökohdasta.


– Työryhmässä oli mukana kosteudenhallintakoordinaattori alusta alkaen, niin suunnittelussa kuin rakentamisessa. Rakennusvalvonta edellytti Kuivaketju10 -toimintamallia, jolla vähennetään kosteusvaurioiden riskiä rakennuksen koko sen elinkaaren ajan ja jolla riskit havainnoidaan etukäteen, Allianssin projektipäällikkö Jyrki Laurinen kertoo.

Uusikummun kampus on Keskinäinen työeläkeyhtiö Varman omistuksessa. Rakennuttajatoimisto Allianssi Oy toimi Varman konsulttina rakentamisen ajan ja teki yhteistyötä urakoitsijan eli NCC:n kanssa.

– Erikoisuutena Uusikummun kouluun saatiin viilennys, sillä järjestelmä oli olemassa jo entisissä tiloissa. Hyödynsimme sitä ja veimme uuden järjestelmän vanhan  sisälle, Laurinen mainitsee. 


Koulun alakattojen yläpuoli on täynnä uutta LVI-tekniikkaa. Myös vesikaton rakenteet uusittiin. Kun rakennus oli vielä pääkonttori, vesikattoa hallitsivat  näyttävät lasielementit, mutta niistä jätettiin näkymään vain päätyikkunat. Katto ummistettiin kosteudenhallinnan parantamiseksi. 

Toisen kerroksen vanhoja peruja olleita parvikäytäviä levennettiin. Talon länsisivustolle rakennettiin uusi porrashuone, jonka kautta oppilaat pääsevät piha-alueelle.

Takapiha rajoittuu metsään

Välitunnit Uusikummussa vietetään talon länsipuolella korkealla sisäpihalla. Pihan avaamiseksi kaadettiin vain vähäinen määrä puita, sillä tavoitteena oli vehreä piha ja sen luonteva yhdistyminen lähimetsään.

 
Kesäkuussa heti juhannuksen jälkeen pihalla viimeisteltiin laatoituksia ja istutuksia. Samoihin aikoihin rakennuksen sisäpuoli sai ensimmäiset huonekalunsa. Sisäpihan puolella vanhan pääkonttorin katon alkuperäinen, polveileva muoto näkyy selvimmin.


Koulun piha on rakennettu eri tasoihin. Leveät, puiset portaat toimivat tarvittaessa ”auditoriona” tiedotustilaisuuksissa. Keinut ja kiipeilytelineet olivat löytäneet paikkansa jo kesäkuun lopussa, ja pallokenttäkin näytti lähes valmiilta.

 
Allianssin Jyrki Laurinen sanoo Uusikummun koulun olleen mielenkiintoinen näyttö siitä, kuinka jouhevasti toimistotalo voi muuttua uuteen tarkoitukseen ja kuinka alkuperäisen rakennuksen arvot on mahdollista samalla säilyttää. Hänestä Uusikummun koulu näyttää siltä, kuin se olisi ollut tällä paikalla aina.

Varman kiinteistökehitysjohtaja Sari Raunio kertoo hankkeen sujuneen hyvässä yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa ja Varman olevan tyytyväinen siihen, että kaupunki on uuden koulun vuokralainen.

– Varma toteutti Espoon kanssa molemmille tärkeää kestävän ja vastuullisen kehityksen periaatetta: purkamisen sijaan vanha rakennus muunnettiin uuteen käyttötarkoitukseen. Koulu elävöittää koko aluetta, jolle Varmalla on pitkäkestoiset kehittämissuunnitelmat, Raunio sanoo.

 
Koulun valmistuminen on pääavaus koko Uusikummun kehittyvälle alueelle. Jatkohankkeina luvassa on asuin- ja toimistorakentamista, päiväkoti sekä koulun viereen suunniteltu koulun oma liikuntahalli.

– Varma suunnittelee Uusikumpuun laadukasta ja monimuotoista asumista, joka kattaa jopa kokonaisen elämänkaaren. Rakentamisessa otetaan huomioon elämänvaiheet lapsiperheasuisesta opiskelija- ja senioriasumiseen. Vaikka aluetta kehitetään asumispainotteisesti, myös toimistokampusta on mahdollista laajentaa lisärakentamisella. Näin ollen tulevaisuuden Uusikumpu on puistojen ympäröimä, vihreä ja monipuolinen asuin- ja toimistoalue, kertoo Varman kiinteistökehitysjohtaja Sari Raunio.