tiistai 1. joulukuuta 2015

Toinen tornitalo – Niittytori – rakenteille


Niittykummun uuden metroaseman ja kauppakeskuksen molemmin puolin rakennetaan asuintornit. Nyt myös Asunto Oy Espoon Niittytori 3 on pantu rakenteille. Se on massaltaan puolet pienempi kuin Niittyhuippu.


SRV rakentaa matalamman, 12-kerroksisen, tornin SATOlle. Tulossa on parvekkeellisia vuokra-asuntoja yksiöistä kolmioihin. Neliömäärät vaihtelevat yksiöiden reilusta 30 neliöstä kolmioiden noin 60 neliöön. Parvekkeilta on näkymät joko viherpihalle tai Merituulentien suuntaan. Vuokraaminen alkaa vasta kun rakennus on viimeistelyjä vaille valmis, vuoden 2017 keväällä tai kesällä.

Kuvassa Niittytori nähdään etelän suunnasta. Alin viivoitettu kerros oikealla kuvastaa metroaseman tiloja, sen yläpuolella oleva harvemmin viivoitettu kerros kuuluu kauppakeskukselle. Tästä tornista metroasemalle ei pääse suoraan hissillä kauppakeskuksen kautta kuten Niittyhuipusta. Käynti tapahtuu ulkokautta, mutta erittäin helposti.

Torni rakentuu lupsakkaasti savolaisittain


Asuintalon paalutustyöt ovat jo valmiit, ja perustuslaudoituksia tehdään loppuvuoden ajan. Koska maanalaisia kerroksia ei ole, rakentamisen alkuvaihe on melko nopea, ja torninosturi pääsee tälle työmaalle jo joulukuun alkupuolella.



 Työmaa on ”savolaismafian” hallussa, sillä yllättävän moni työmaatoimistossa on alun perin Savosta, ja vantaalaisvahvistuskin savolaisen poika. Kuvassa edessä vasemmalta rakennuttajapäällikkö Ilkka Tiensuu vieressään työmaainsinööri Mari Filipoff. Takarivissä vasemmalta työmaapäällikkö Jarmo Kinnunen, työsuojeluvaltuutettu Elias Kinnunen sekä erityisen innoissaan työnjohtaja Oskar Leinonen.


Niittytori voi tuntua tornitalon nimenä tässä vaiheessa hieman hämäävältä, se kun on nykyisen kauppakeskuksen nimi. Tulevina vuosina kauppakeskus kuitenkin puretaan ja sen tilalle rakennetaan asuinkortteli. Niittytori-nimisen tornin edustalle puolestaan rakennetaan torimainen aukio, josta on pääsy uuteen kauppakeskukseen, metroasemalle sekä Merituulentien alittavaan tunneliin.

Parkkitalot syntyvät legorakennelman tapaan

Metrokeskuksen ja tornitalojen oheen rakennetaan kaksi parkkitaloa. Parkkitalo ykkösen perustustyöt ovat valmistuneet, ja Haukilahdenkadun reunaa myötäilevässä kuopassa ovat käynnissä elementtiasennukset. Kuoppa täyttyy nyt kovaa vauhtia pilareista, palkeista ja ontelolaatoista.


Elementtien kokoaminen muistuttaa hieman legoilla rakentamista. Palikat kootaan edellisten kannattimiin. Haukilahdenkatu näkyy tässä kuvassa taustalla.


Yläkantista katsottuna jopa rakennusmiehet näyttävät legoukoilta, mutta nämä saavat aikaan huomattavasti enemmän. Tässä marssitaan 1,20 metriä leveitten ja 17 metriä pitkien ontelolaattojen päällä. Ontelolaatat muodostavat parkkitalon katto- ja lattiapohjat eri kerroksiin. Vaikka palikat ovat isoja, ontelomainen rakenne tekee niistä nosturille suhteellisen keveitä käsitellä.


Tässä raudoittaja suoristaa uuden kerroksen seinien lähtötartuntoja. Tämän jälkeen työmaalla kasattu seinäraudoite nostetaan paikoilleen osaksi myöhemmin valettavaa kantavaa betoniseinää. Pysäköintikerroksia on tulossa kaikkiaan neljä.


Ontelolaattakentästön rakentaminen alkaa sivuilta keskelle päin. Parkkitalo ykkönen on tässä edennyt kakkoskerrokseen asti. Työmaalla yhdistyy elementti- ja paikallavalurakentaminen. Samaan aikaan kun parkkitiloja kootaan elementeistä, vieressä tehdään 24-kerroksisen Niittyhuipun paikallavaluseiniä.