torstai 3. syyskuuta 2015

Niittysillankulma – uusi kortteli metrokeskuksen maisemissa


Niittykummun keskustaan on tulossa parin seuraavan vuoden aikana paljon uusia asuntoja, niin tornitaloihin kuin kerrostaloihin. Niittysillankulma on kolmen kerrostalon muodostama kortteli Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmassa. Kortteliin on tulossa sekä vuokra- että omistusasuntoja.




Kartassa Niittysillankulma nähdään uuden metrokeskuksen ja Niittyhuipun puolelta. Haukilahdenkatu kulkee alla vaakasuorana ja Merituulentie viistosti vasemmalla. Niittyhuipun huoneistot ovat kiinnostaneet kuluttajia todella paljon. Kaikki yksiöt onkin jo myyty tai varattu, mutta kaksioita ja sitä suurempia huoneistoja on vielä jäljellä.  

Niittysillankulman korttelin kolme asuinrakennusta ovat kaikki viisikerroksisia. Asuntoja on tulossa yhteensä noin 180. Ensimmäiseksi eli loppuvuodesta 2016 valmistuu Varmalle rakennettava kerrostalo aivan Merituulentien viereen. Keskimmäinen kiinteistö rakennetaan SATOlle, ja se valmistuu alkuvuodesta 2017. Kolmannen eli eteläisimmän kiinteistön SRV rakentaa hieman myöhemmin itselleen. Taloon tulee myytäviä omistusasuntoja.

Kellarikerros ja autohalli rakenteilla

Niittysillankulman kolmella kerrostalolla on yhteinen autohalli, josta pääsee suoraan hisseillä asuinkerroksiin. Työmaalla rakennetaan parhaillaan kellarikerrosta, johon tulee autohallin lisäksi väestönsuoja, asuntojen varastotilat ja saunaosasto.




Varman talossa Merituulentien vieressä on menossa kellarikerroksen elementtien asennustyö. SATOn kiinteistössä kuvan keskellä tehdään perustusten laudoitusta. SRV:n talon maanrakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Niittysillankulman autohalliin tehdään lähes sata autopaikkaa. Kolmen talon alla oleva tila on kooltaan reilut 2000 neliömetriä. Etualalla kuvassa autohallin rakenteiden teräspaaluja.

Keskeinen sijainti huomioitiin äänieristyksessä

Niittysillankulman valtti on sen erittäin keskeinen sijainti. Uusi kauppakeskus ja metroasema palvelevat Niittysillankulman asukkaita aivan korttelin vieressä. Liikkuminen on helppoa niin metrolla kuin autolla. Keskeinen sijainti liikenteen solmukohdassa tuo samalla oman haasteensa äänieristykseen, joten siitä tehdään keskivertoa parempi.

– Kaikkiin kolmeen taloon on tulossa ääntä eristävät lasitetut parvekkeet koko huoneiston matkalle. Varman talossa Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmassa lasitus on kaikkein paksuin, kertoo työmaapäällikkö Markku Lukkari SRV:ltä.




Piha-alueet suojataan melumuurilla, jollaista Markku Lukkari näyttää kuvassa.  Betonielementeistä tehtävä melumuuri rakennetaan talojen väleihin Haukilahdenkadun puolelle.

Alueen melutarkastelu on tehty tulevaisuuden liikennevirtojen mukaisesti. Merituulentien nopeusrajoitus tulee jatkossa olemaan 40 kilometriä tunnissa, joten liikenteen melu vaimenee rajoituksen myötä.

Graafinen betoni antaa ilmettä koko korttelille

Niittysillankulma erottuu omaksi kokonaisuudekseen visuaaliselta ilmeeltään. Se alkaa hahmottua, kun työmaalla päästään elementtijulkisivujen asennukseen. Elementit tulevat työmaalle suojattuina kerrosvoileipämäisinä paketteina, joissa on valmiina betoninen ulkokuori, lämmöneriste ja betonisisäkuori. Koska sandwich-elementissä on yhdessä paketissa kaikki tarpeellinen talon ulkoseinästä asunnon sisäseinään asti, elementit nopeuttavat rakentamista huomattavasti.




Elementtien ulkokuoreen eli talojen julkisivuun on tulossa graafista betonia. Työpäällikkö Mikko Moilanen esittelee kuvassa kortteliin valittua kuviota.
Graafinen betoni on lyönyt itsensä läpi maailmanlaajuisesti. Se mahdollistaa rakennusten personoinnin hyvin yksilöllisesti. Graafisten toistokuviointien lisäksi kuvioita on mahdollista tehdä esimerkiksi luonnon elementeistä kuten linnuista ja kukista.

Tavaran purkua katutyömaan katveessa

Niittysillankulman työmaan suurena haasteena työpäällikkö Mikko Moilanen ja työmaapäällikkö Markku Lukkari pitävät logistiikkaa. Töitä tehdään ahtaalla paikalla vilkkaan liikenteen puristuksessa, ja suuret kadunrakennusurakat ovat vasta alkamassa niin Merituulentiellä kuin Haukilahdenkadulla.




Työmaaliikenteelle on varattu oma logistiikka-alueensa Haukilahdenkadulta. Katu- ja talonrakennusurakat saadaan näin sovitettua yhteen.

Kolmen talon korttelissa kaikkien rakennusten osoitteeksi tulee Niittysillankulma 2. Perustusten teon ja kellarikerroksen elementtien asennuksen jälkeen työmaalla alkaa parkkihallin ulkoseinien vedeneristystyö. Suunnitelmien mukaan Varman taloon saataisiin vesikatto tammikuussa.