tiistai 4. elokuuta 2015

Vahvat perustukset kannattelevat maasta taivaaseen


Työmaa-aitojen takana Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmassa rakennetaan parhaillaan Niittykummun uuden maamerkin, Niittyhuipun, perustuksia. Nämä raudoitus-, muotti- ja valutyöt edeltävät sokkelin tekoa ja muodostavat rakennukselle pohjan, jonka päälle koko tornin paino jakautuu.



Koska perustusten tulee kestää yhteensä 26 kerroksen eli 24 maan päällisen ja kahden kellarikerroksen paino, rasitus on kova. Perustuksista onkin tulossa  poikkeuksellisen leveät ja kantavat, ja perustusten rakentamisessa painottuu käsityö valmiiden muottien sijaan. Tornitalon perustusten mitoituksessa on otettava huomioon rakennuksen painon lisäksi tuulikuorma, joten kantavuuslaskelmat on tehty maksimiarvoille. Laskelmia on tehty yhteistyössä muiden muassa Ilmatieteen laitoksen kanssa, ja suunnittelutoimiston rakennesuunnitelmat tarkastaa myös ulkopuolinen asiantuntijayritys.


Kallio haastaa luoviin ratkaisuihin, sillä joskus kestävä perustus saadaan aikaan porrastetulla ratkaisulla yksitasoisen sijaan. Tästä kertovat Niittyhuipun perustusten piirustukset. Paikalla valettavat pystysuorat pilasterit ovat jopa kolme metriä korkeita ja vaakasuorat anturat metrisiä, kun omakotitalon työmaalla antura voi olla vain 20 senttiä korkea. Perustukset jakautuvat runsaan tuhannen neliön alueelle.

Vetoankkurointi tuo vakautta




Kalliotartunnat sitovat tornitalon peruskallioon. Terästapit porataan neljän ja puolen metrin syvyyteen. Kallioon injektoidaan näitä seitsemän ja puoli metriä pitkiä vetoankkureita, jotka ottavat vastaan tuulikuormaa ja varmistavat talon vakauden.

SRV ei ole asialla ensimmäistä kertaa. Se on rakentanut Tampereen keskustan 25-kerroksinen tornihotellin, ja parhaillaan yritys tekee Niittyhuippuakin korkeampia tornitaloja Kalasatamaan.


Työmaalla työskentelee tällä hetkellä reilut 30 ammattilaista: maanrakennusalan taitajia, muotti- ja raudoitustyöntekijöitä ja injektoinnin osaajia. Kun rakennustyöt ovat kiivaimmillaan, työmaan vahvuus nousee reippaasti yli sataan. Perustustyömaan alla on vielä aivan oma maailmansa: metrotunneli ja sen rakentajat. Eri urakoitsijat työskentelevät Niittykummussa lähivuosina rinta rinnan, sillä rakentaminen on tiivistä.



Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmaan nousevaan metrokortteliin tulee Niittyhuipun ja metroaseman lisäksi kauppakeskus, 12-kerroksinen tornitalo ja nelikerroksinen parkkitalo. Se on tarkoitettu asukaspysäköintiin ja kauppakeskuksen asiakkaille. Niittykummun asemaa rakennetaan aivan Niittyhuipun kuopan vieressä. Niittyhuipusta on tulossa Suomen oloissa harvinaisuus, asuintalo, jolla on ”oma metroasema”.

Metro tulee taloon. Milloin sinä tulet?


Niittyhuipun asuntojen ennakkomyynti on alkanut. Varattavissa on niin yksiöitä, kaksioita kuin kolmioita. Modernin tornitalon alakerrassa palvelevat kaupat ja kahvilat, ja parkkipaikka löytyy maan alta. Metro vie muutaman minuutin välein niin itään kuin länteen. Jos haluat asua taivaita hipovassa talossa palvelujen keskellä ja katsella kotisi ikkunasta esteettömästi pitkälle horisonttiin, siihen on nyt harvinainen mahdollisuus.



Asuntokaupat ennen syyskuun loppua tehneet saavat rahanarvoisen ja arkea helpottavan edun. Katso SRV:n kampanja osoitteesta