perjantai 3. heinäkuuta 2015

Kuningas on saapunut


Torninosturi on työmaan kingi. Se hallitsee maisemaa ja näkyy kauas. Sillä on valta nostaa ja laskea, tehdä siirtoja, joihin toiset eivät pysty sekä mahdollistaa kaiken muun nouseminen. Työmaan kingi siirrettiin korokkeelleen kesä-heinäkuun vaihteessa. Nyt tiedetään kauempanakin, että Niittykummussa rakennetaan.


Sen jälkeen kun kuningas on saapunut, alkaa tapahtua. Palkit, pilarit ja seinäelementit voivat nousta vasta kun työmaalle on saatu riittävästi voimaa ja taipumatonta kurottelukykyä. Niittykummun torninosturi on Suomen työmailla käytettävistä nostureista korkeimmasta päästä. Se pystyy nostamaan 13,5 tonnia tavaraa 40 metrin päähän keskiöstään ja yhdeksän tonnia tavaraa keskiöstään 60 metrin päähän. Alamaisiaan se katselee tulevaisuudessa jopa yli 100 metrin korkeudesta. Kuvassa se vasta lämmittelee 50 metrissä.

Valtaistuimen valmistelu vei viikkoja


Ylväs nousu vaati valmistelut, jotka saavat asiaan vihkiytymättömät hämmästyksen valtaan. Nosturiperustuksen tekeminen on suuritöinen palapeli, joka vie nelisen viikkoa, kun taas itse nosturin palaset kootaan muutamassa päivässä.


Nosturin perustukset vaativat kahdeksan kappaletta 10 metriä pitkiä kallioantureita. Punaruskea ”legorakennelma” koostuu teräspalkeista.


Nosturin perustus on pienen yksiön kokoinen. Joku voisi ihmetellä, miksi työmaalla on nosturi jo silloin, kun siellä ei näy mitään nostettavaa. Selitys on yksinkertainen: torninosturin paikka on määriteltävä jo alkuvaiheessa, koska se ankkuroidaan vankasti paikalleen eikä sitä ole tarkoitus siirrellä. Alkuvaiheessa työmaalla on tähän hommaan vielä tilaa. Ja ennen kaikkea: vasta nosturin toimintakuntoon saattamisen jälkeen päästään aloittamaan rakennusten perustusten vaatimat nostotyöt.

Perustus vaati betonilitran poikineen




Torninosturin antura eli perustus valetaan aina betoniin, ja sen määrä voi olla samaa luokkaa kuin muutaman pienen omakotitalon työmaalla. Niittykummun torninosturin antura hotkaisi betonia 57 000 litraa.

Jo alkuvaiheessa nosturilta vaaditaan sekä vakautta että poweria, sillä esimerkiksi rakennusten raudoitukseen tarvittavat harjateräkset tulevat työmaalle 12-metrisinä tankoina. 


Kuninkaalla on tietysti omat pukijansa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa pyörillä liikkuvia ajoneuvonostureita, jotka nostavat hydraulisten puomien avulla torninosturin osat paikoilleen. Keskellä näkyvän torninosturin niin sanottu koukkukorkeus on tässä kuvassa vasta 30 metriä. Parikymmentä metriä vartta puettiin vielä päälle.


Yllättävää kyllä, anturan teon jälkeen itse nosturin kasaaminen vie vain pari päivää ja vaatii vain kourallisen miehiä  – toki erikoisosaajia, jotka tietävät täsmälleen mitä tekevät. Kun kasaus ja testaus on tehty, nosturia ohjailee jatkossa päivästä toiseen yksi ihminen. Ohjaamosta tulee hänen valtakuntansa.

Mutta eniten työtä tekevät aivot



Joka ainoa siirto on tässäkin shakissa aivotyön tulosta. Kuvassa on menossa perustustyövaiheen aikataulukatselmus SRV:n työmaatoimistossa Niittytorin ostoskeskuksen tiloissa. Kuvassa oikealla seisovat työmaapäällikkö Mikko Muikkula ja projektipäällikkö Jani Pesonen. Istumassa vasemmalla työnjohtaja Märt Loonurme ja taaempana työnjohtaja Joni Kumpumäki.


SRV:n työmaatoimisto muuttaa heinäkuussa omaan tukikohtaansa Niittykujalle. Kontit ovat jo paikallaan ja sähkö- ja viemäröintityöt aloitettu.


Kuningas on toistaiseksi komein kurottaja suunnasta kuin suunnasta, mutta sen kilpailija on jo kuopissaan: heinäkuun alkupuolella aletaan tehdä Niittyhuipun perustuksia. Edessä ovat muotti- ja raudoitustyö, betonointi sekä betonin kuivumisen jälkeen muotin purku.

Näkymä esimerkiksi tästä Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmauksesta on jo vuoden sisällä täysin toinen. Niittyhuippu nosturin vieressä on silloin jo pitkällä.

Kuvan vasemmassa laidassa olevalla tyhjällä tontilla näkyy ensi kesänä viisikerroksinen, marraskuussa 2016 valmistuva, asuintalo. Nosturin oikealla puolella on ensi kesänä metroasema ja viittä vaille valmis kauppakeskus, uusi Niittytori.