lauantai 18. marraskuuta 2017

Niittykumpu piirtyi metrokartalle


Espoosta tuli metrokaupunki ja Niittykummusta yksi sen upeista metrokeskuksista lauantaina 18. marraskuuta länsimetron aloitettua liikennöinnin. Kymmenet tuhannet ihmiset juhlivat historiallista päivää, niin metron kyydissä kuin uusilla asemilla. Niittykummussa juhlinta keskittyi kauppakeskus Niittyyn.


Kaikilla kahdeksalla uudella asemalla on täysin oma visuaalinen ilmeensä, joten ne on helppo tunnistaa junan kyydistä jo pienellä vilkaisulla. Niittykummun asemaa värittää taiteilija Mari Rantasen luoma puna-vihreä seinäteos, joka kuvastaa maitohorsman punaa ja ruohon vihreyttä. Kantametroon verrattuna lännen asemat ovat huomattavan moderneja niin ilmeeltään kuin tekniikaltaan. Puolet uusista asemista on rakennettu kauppakeskusten yhteyteen.


Matkustajia oli kehotettu pukeutumaan ”kauden väriin” eli oranssiin, ja jos sitä ei löytynyt omasta takaa, jaossa oli metrokasseja. Minna Ukkonen oli lähtenyt tutustumaan länsimetroon perheensä kanssa Lippajärveltä. Minnan mukaan he olivat hupiajelulla.


Ensimmäiset junat idän ja lännen välillä lähtivät liikenteeseen jo aamuviideltä. Matinkylän asemalta varhaiseen kyytiin nousi tuhansia ihmisiä, ja päivän kuluessa ihmismassat junissa, laitureilla ja asemien kauppakeskuksissa kasvoivat kasvamistaan. Metrolla matkusti päivän aikana noin 220 000 ihmistä. Kuva on Matinkylästä.


– Päästöjä ja ilmastoa ajatellen metro on hyvä ratkaisu pääkaupunkiseudulla, ja metroradan varressa asuville nopea kulkuväline. Nyt espoolainen pääsee vaikka suoraan Itäkeskukseen, jos siellä on esimerkiksi ystäviä tai sukulaisia, tuumi Lähderannassa asuva Timo Lahtinen-Mäkelä ja tallensi Niittykummun värikästä asemaa kuviksi.

Länsimetro yhdistää Helsingin ja Espoon ennen kokemattomalla tavalla ja luo täysin uusia liikkumisen reittejä koko pääkaupunkiseudulle. Se synnyttää myös uusia palveluja ja rakentamista pitkälle ensi vuosikymmenelle. Samalla Espoon väkiluku kasvaa.


Historian havinaa oli tullut todistamaan myös Ritva Kyllönen Kivenlahdesta. Omaa metroasemaa hän saa odotella vielä muutaman vuoden, mutta kun länsimetron kakkosvaihe valmistuu, Kivenlahden asema on aivan hänen lähinaapurissaan. Ritva kuvasi kännykällään uudet asemat ja tallensi myös Niittykummun. Erityisesti häntä miellyttivät Urheilupuisto ja Keilaniemi.


Helsingin suunnasta tulevien matkustajien kannattaa muistaa, että metrolinjoja on kaksi: Mellumäki–Tapiola ja Vuosaari–Matinkylä. Näin ollen puolet junista kääntyy Tapiolassa takaisin itään. Urheilupuistoon, Niittykumpuun ja Matinkylään asti pääsee vain Vuosaaresta tulevilla junilla. Jos matkustaja sattuu menemään junaan, josta on poistuttava Tapiolassa, odotusaika Matinkylän junaan ei ole pitkä. 

Niitty kutsui juhlimaan länsimetron avajaisia

Kauppakeskus Niitty oli varautunut asiakasryntäykseen ja juhlisti historiallista päivää monenlaisin tarjouksin. Asiakkaat saivat mukaansa myös Niitty-kangaskasseja sekä -matkakorttikoteloita. “Metro tulee Niittyyn” -tapahtuman juonsi tuttu tv-kasvo Mikko Leppilampi.


Mikko piti yllä mukavaa tunnelmaa sekä haastatteli niin yleisöä kuin kauppiaita.

– Olen tuore espoolainen ja pidän länsimetroa aivan mahtavana asiana, mutta valitettavasti omassa työssäni en voi sitä juuri hyödyntää. Kuljen niin moneen suuntaan, että oma auto on kulkupelinä kätevin. Toki julkisuuden henkilö voi Suomessa vallan hyvin käyttää julkisia liikennevälineitä, ajeleehan Tarja Halonenkin ratikalla, Mikko vakuutti juontotyönsä lomassa.


Lapsiperheet jonottivat kasvomaalaukseen sekä ilmapallotaikuri Taikan luokse. Palloista syntyi niin kukkia, miekkoja kuin koiriakin. Taikalla lienee myös taikakeuhkot, sillä hän jaksoi puhaltaa hahmoja tunnista toiseen.


Espoon poliisi oli näkyvästi esillä länsimetron avajaispäivänä asemien lähiympäristöissä. Niityssä juhlittiin niin rauhallisesti, että virkavallalla oli hetki aikaa silmäillä ilmapallohahmojen syntymistä. Asemilla ja metrossa turvallisuudesta huolehtivat HKL:n järjestyksenvalvojat.


Juhlapäivänä voi skoolata vaikka mehulla, tuumasivat nuoret herrat, jotka olivat maalauttaneet poskiinsa ison, oranssin M-kirjaimen. Miika Mykkänen toi Niittyyn katraan, jossa oli pari omaa poikaa, pari veljeltä lainattua ja naapurinkin poika. Kotiasema on Urheilupuisto, mutta Niittykumpukaan ei ole kaukana. Poikien kommentit länsimetrosta vaihtelivat:

– Olemme tyytyväisiä palveluun.
– Meni liian kovaa.
– Antaisin neljä ja puoli tähteä viidestä.
– Kyllä minä annan viisi tähteä.

Rälssitilanportti polkupyörähalleineen käyttöön

Yhdessä länsimetron kanssa avautui myös Merituulentien alikulku eli Rälssitilanportti, ja ensimmäiset polkupyörät ilmestyivät kesästä asti odottaneisiin telineisiin. Monet kävivät ihastelemassa taiteilija Lotta Mattilan taidekokonaisuutta, graafista satumetsää ja sen asukkia eli okapia.



Terhi Alanen kehui taidekokonaisuutta tosi kauniiksi ja toivoi, että taiteilijan työtä kunnioitetaan. Hän oli lähtenyt matkaan Tontunmäestä tyttärensä kanssa. Metro vie tulevaisuudessa perhettä etenkin Matinkylän ja Tapiolan palveluihin.



Rälssitilanportista pääsee suoraan metroaseman lippuhalliin ja tietysti myös päinvastoin. Rälssitilanportin kautta on mahdollista alittaa Merituulentie säältä suojassa, esimerkiksi matkalla bussipysäkille tai taksitolpalle.



Petri Tiihonen ja Lauri Vähälä olivat tutustumassa kotiasemaansa ja sen kulkureitteihin. He toivottivat länsimetron erittäin tervetulleeksi, sillä bussiliikenteessä on heistä ollut toivomisen varaa.

– Olemme tottuneet odottamaan bussia Länsiväylän varressa. Ne ovat usein niin täynnä, etteivät edes pysähdy. Seisoskelu pysäkillä turhauttaa, varsinkin huonolla ilmalla kuten vesisateessa. Nyt on mahdollista käydä vaikka kahvilla ennen metroon menoa ja odottaa kulkupeliä mukavasti sisätiloissa. Muutimme tietoisesti tälle kehittyvälle alueelle.


Niittykummun asemalla, kuten muillakin lännen asemilla, on valoisaa, puhdasta ja selkeää. Rohkeasti kyytiin. Se kulkee nyt. Joka päivä. Aamusta iltaan. Länsimetroon kannattaa tutustua ajoissa, sillä 3. tammikuuta 2018 bussit eivät enää vie etelä-espoolaisia Helsinkiin vaan lähimmille metroasemille.